Ryba faszerowana w galarecie
Ryba faszerowana w galarecie
Dodany przez:
grumko
Składniki
- 40 dag filetów z morskich ryb - użyliśmy soli,
- czerstwa bułka,
- litr wywaru z włoszczyzny,
- 2 jaja,
- jajko ugotowane na twardo,
- 2 łyżki zielonego groszku,
- 2 łyżki żelatyny,
- pomidor,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- kilka gałązek i łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie
- Filety razem z czerstwą (nie moczoną) bułką przepuścić przez maszynkę. Dodać jaja, natkę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Z masy rybnej uformować kule wielkości jajka, włożyć je do wrzącego posolonego wywaru z włoszczyzny i gotować około 25 minut, Następnie wyjąc łyżką cedzakową i wystudzić. Kule ułożyć na półmiskach lub w miseczkach. Każdą porcję przybrać zielonym groszkiem, cząstkami jajka, pomidora i listkami pietruszki. Żelatyną wsypać do niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w dwóch szklankach wywaru z ryby i zagotować. Zdjąć wywar z ognia, ostudzić, zalać rybę, wstawić do lodówki, by galareta stężała.
- Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja: http://grumko.blox.pl
Komentarze