Ryba a'la pomidorowa greczynka

Pyszna rybka w warzywach zapiekana serem.

rybaZapiekanki

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 193 głosów)

Składniki:

  • 4 duże płaty ryby, np. mintaja/pangi
  • ok 1,5 kg. marchewki
  • ok 0,5 kg. pietruszki
  • 4 duże cebule
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 20 dkg. sera żółtego
  • Mini kosteczki czosnkowe
  • czerwona papryka sproszkowana
  • olej
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Rybę rozmrażamy. Następnie solimy ją, pieprzymy i solidnie przyprawiamy papryką, smażymy na oleju.
  • Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, gotujemy w osolonej wodziena półtwardo. Odcedzamy.
  • Cebule obieramy, kroimy w talarki, smażymy, mieszamy z marchewką i pietruszką, dodajemy pomidory, doprawiamy solą
  • i pieprzem.
  • Dno naczynia żaroodpornego delikatnie smakrujemy olejem, na dnie układamy połowę warzyw, płaty ryby, warzywa i na to starty żółty ser.
  • Pieczemy ok. godzinki.
  • Na każdą porcję sypiemy pół kosteczki czosnkowej.
  • Ja podałam z bułką, pycha;)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy