Ryba a'la pomidorowa greczynka

Pyszna rybka w warzywach zapiekana serem.

Dodany przez:

Ryba a'la pomidorowa greczynka

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 4 duże płaty ryby, np. mintaja/pangi
  • ok 1,5 kg. marchewki
  • ok 0,5 kg. pietruszki
  • 4 duże cebule
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 20 dkg. sera żółtego
  • Mini kosteczki czosnkowe
  • czerwona papryka sproszkowana
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Rybę rozmrażamy. Następnie solimy ją, pieprzymy i solidnie przyprawiamy papryką, smażymy na oleju.
  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, gotujemy w osolonej wodziena półtwardo. Odcedzamy.
  3. Cebule obieramy, kroimy w talarki, smażymy, mieszamy z marchewką i pietruszką, dodajemy pomidory, doprawiamy solą
  4. i pieprzem.
  5. Dno naczynia żaroodpornego delikatnie smakrujemy olejem, na dnie układamy połowę warzyw, płaty ryby, warzywa i na to starty żółty ser.
  6. Pieczemy ok. godzinki.
  7. Na każdą porcję sypiemy pół kosteczki czosnkowej.
  8. Ja podałam z bułką, pycha;)
ryby warzywa obiad ryba kolacja zapiekanka wegetariańska dla dzieci cebula marchewka po grecku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze