Rurki z kremem

Rurki to coś, co zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Deseryrurkikrem budyniowy

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 187 głosów)

Składniki:

  • pół kilo mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
  • szczypta soli

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na wyłożonej papierem blaszce.
  • Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.
  • Krem budyniowy lub bita śmietana. Oba nadzienia pyszne !

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: