Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym

dodany przez: KuchniauPoli

Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 150 głosów)


Składniki:

  • mąka pszenna 400 g plus do podsypania
  • śmietana 18 % 210 g
  • masło 82 % tł. 200 g
  • szczypta soli
  • cukier kryształ 4 łyżki + cukier wanilinowy 10 g
  • mleko 500 ml
  • żółtka z 3 jaj
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • skrobia ziemniaczana 3 łyżki
  • cukier wanilinowy 16 g
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • masło 82 % tł. 200 g

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • PrzygotowanieMąkę mieszamy z solą, przesiewamy. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy wraz ze śmietaną do mąki. Składanki siekamy i przekładamy na stolnicę oprószamy mąką, wyrabiamy do póki nie będzie gładkie. Następnie owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę. W tym czasie metalowe rurki smarujemy niewielką ilością masła. Część ciasta wałkujemy bardzo cienko 2-3 mm, za pomocą radełka wykrawamy paski o szerokości 1-1,5 cm x 20-30 cm długości. ( pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce, przed pieczeniem powinno być mocno schłodzone ). Pasek ciasta zawijamy spiralnie na metalową rurkę tak, aby lekko warstwy zachodziły na siebie. Cukier z cukrem wanilinowym przesypujemy na płaski talerzyk, każdą rurkę obtaczamy. Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 15-20 minut, na jasnozłoty kolor. Gorące rurki ostrożnie zdejmujemy z foremek, pozostawiamy do wystudzenia. Przed następną partią pieczenia rurki porządnie studzimy.*Komplet foremek to koszt rzędu 5-8 zł, proponuję kupić dwa zestawy wówczas ich przygotowanie trwa o wiele krócej. Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 150 ml mleka, mieszamy z mąką, skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do momentu pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.Przechowujemy w lodówce, szczelnie zamknięte w pojemniku.

Porady

Wypróbuj też przepis na ciasto Izaura

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy