rurki z kremem

kremowe i delikatne

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
50 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 9 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • cukier waniliowy
  • białko do smarowania ciasta
  • cukier kryształ do obtaczania

Przygotowanie

  1. Z mąki, margaryny, śmietany i cukru waniliowego zagniatamy szybko ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 1,5 godziny. Foremki lekko natłuszczamy przed pierwszym pieczeniem. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm. Z ciasta wycinamy paski szerokości 1,5 – 2 cm. Paski ciasta nawijamy na foremki. Od węższej części do szerszej. Wierzch rurek smarujemy białkiem i obtaczamy w cukrze. Układamy rurki na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 15 minut na jasnozłoty kolor w temperaturze180 stopni C.
  2. Gdy rurki lekko przestygną usuwamy foremki. Zimne nadziewamy dowolnym kremem albo bitą śmietaną.
  3. Tutaj akurat są nadziewane kremem waniliowym Gellwe;-)
przekąska deser dla dzieci krem rurki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze