Rurki z ...

z...Bitą Śmietana lub Kremem. Zawsze znajdzie sie Łasuszek Co ma pusty Brzuszek :

kruche ciastoDeseryrurki

Czas przygotowania:
240 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 191 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 250 ml śmietany
  • szczypta soli
  • białko do smarowania ciasta
  • cukier kryształ do obtaczania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1.Z mąki, masła, jajka, żółtka, śmietany i soli zagniatamy szybko kruche ciasto.
  • 2.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  • 3.Foremki lekko natłuszczamy przed pierwszym pieczeniem.
  • 4.Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm.
  • 5.Z ciasta wycinamy paski szerokości 1,5 – 2 cm. Paski ciasta nawijamy na foremki.
  • 6.Wierzch rurek smarujemy białkiem rozmieszanym z łyżką wody i posypujemy cukrem.
  • 7. Układamy rurki na blasze i pieczemy na jasnozłoty kolor w temperaturze 180 stopni C.
  • 8.Czas pieczenia zależy on od wielkości foremek.( U mnie ok.15 min.)
  • 9.Gdy rurki lekko przestygną usuwamy foremki.
  • 10. Zimne rurki nadziewamy dowolnym kremem albo bitą śmietaną.
  • 11.Przy nadziewaniu trzeba uważać bo rurki są bardzo kruche i delikatne.
  • Miłej Zabawy przy wypekaniu rurek :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy