Rurki francuskie z kremem i malinami

Maliny możesz zastąpić wiśniami czy jagodami

Deseryrurkikrem

Czas przygotowania:
45 min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 154 głosów)

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • jajko
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • szklanka kremówki 36%
  • łyżka cukru pudru
  • 3/4 szklanki malin
  • 2 łyżki nalewki malinowej

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Każdy płat pokrój na 5 pasków
  • 2. Paski rozwałkuj
  • 3. Na metalowe foremki nawijaj paski
  • 4. Foremki umieść na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia
  • 5. Posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody, posyp cukrem
  • 6. Piecz 20 minut w 220 st. Celsjusza
  • 7. Zdejmij z rurki
  • 8. Kremówkę ubij z cukrem pudrem
  • 9. Maliny rozgnieć z nalewką, połącz ze śmietaną
  • 10. Krem przełóż do szprycy i napełnij nim rurki

Kalorie: 200

Porady

Zobacz też: Ciasto francuskie – domowe czy ze sklepu?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy