Rumowe muszelki

Moje ulubione ciasteczka

Desery

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 170 głosów)

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki
  • -10 łyżek cukru pudru
  • -6 płaskich łyżek masła lub margaryny
  • -4 łyżki cukru
  • - 1 jajko
  • -1 cukier wanilinowy
  • -8 dag mielonych migdałów
  • -3 dag rodzynek
  • -1/3 buteleczki aromatu rumowego
  • -3 łyżki marmolady
  • -1 łyżka rumu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Zagnieść mąkę z tłuszczem, jajkiem, cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem rumowym na jednolitą masę.
  • Wstawić na pół godziny do lodówki
  • 2. P odgrzać w rondelku marmoladę i wymieszać z mielonymi migdałami.
  • 3. Rozwałkować ciasto na grubość 3 milimetrów. Wyciąć z ciasta 30 kółek średnicy 6-7 cm. Na środku kółka ułożyć trochę migdałowego nadzienia. Z trzech stron zwinąć brzegi do środka, a następnie udekorować każde ciastko rodzynką.
  • 4. Ułożyć muszelki na nasmarowanej tłuszczem blasze piekarnika, piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 5. Kiedy ciastka dobrze ostygną posmarować lukrem zrobionym z : cukru pudru, łyżki rumu i łyżki wody.
  • Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy