Ruloniki z sałatką pieczarkową w galarecie

Smaczna szynka w galarecie.

Dodany przez:

Ruloniki z sałatką pieczarkową w galarecie

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 10 plastrów szynki (wędlina)
  • sałatka:
  • 5 dużych pieczarek
  • 3 plasterki żółtego sera
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • galareta:
  • 1/2 litra wywaru warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
  • dodatkowo:
  • 1 cytryna
  • rzodkiewki
  • sałata strzępiasta

Przygotowanie

  1. Żelatynę wsypać do szklanki, wlać 1/4 szklanki wrzącej wody, zamieszać, odstawić do rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając.
  2. Wywar wlać do garnka, zagotować, zestawić, wlać żelatynę, wymieszać.
  3. Doprawić solą, cukrem, sokiem z cytyny i pieprzem, przecedzić 2 razy przez gazę i gęste sitko, wystudzić.
  4. Szynkę rozłożyć, w środek włożyć sałatkę, zwinąć, ułożyć na półmisku, udekorować sałatą , rzodkiewką i cytryną.
  5. Zalać tężejącą galaretą, odstawić do lodówki na 2 godziny.
  6. Wykonanie sałatki:
  7. Pieczarki obgotować około 10 min, pokroić w kosteczkę, dodać drobno pokrojony ser żółty, pieprz, sól i majonez , dokładnie wymieszać.
  8. Smacznego.
sałatka przekąska kolacja pieczarki szynka galareta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze