Rukolowa sałata z wędzonym łososiem i dressingiem musztardowo-miodowym

Pyszna uzależniająca sałatka!

Dodany przez:

Rukolowa sałata z wędzonym łososiem i dressingiem musztardowo-miodowym

Z rybami i owocami morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.64 z 22 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Składniki:
  • Na sałatkę:
  • 70 g rukoli
  • 150 g łososia wędzonego na ciepło
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 łyżki słonecznika
  • Na dressing:
  • 2 łyżki musztardy w stylu amerykańskim
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka płynnego miodu
  • ½ płaskiej łyżeczki koperku (suszonego lub świeżego)
  • trochę soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Rukolę myjemy, osuszamy i rozdzielamy na dwa głębokie talerze lub miseczki. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a pomidory przekrawamy na pół. Słonecznik podprażamy chwilę na suchej patelni. Łososia rwiemy na mniejsze cząstki.
  2. W międzyczasie przygotowujemy dressing: musztardę dokładnie mieszamy z miodem i oliwą. Dodajemy sok z cytryny i koperek. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Na rukoli układamy cebulę, dorzucamy pomidorki i łososia. Całość posypujemy słonecznikiem i polewamy dressingiem z musztardy i miodu. :) Smacznego!
ryby warzywa sałatka przekąska kolacja sos łosoś musztarda pomidorki rukola
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze