Rukolowa sałata z wędzonym łososiem i dressingiem musztardowo-miodowym

Pyszna uzależniająca sałatka!

SałatkiSosyPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 195 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • Na sałatkę:
  • 70 g rukoli
  • 150 g łososia wędzonego na ciepło
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 łyżki słonecznika
  • Na dressing:
  • 2 łyżki musztardy w stylu amerykańskim
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka płynnego miodu
  • ½ płaskiej łyżeczki koperku (suszonego lub świeżego)
  • trochę soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rukolę myjemy, osuszamy i rozdzielamy na dwa głębokie talerze lub miseczki. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a pomidory przekrawamy na pół. Słonecznik podprażamy chwilę na suchej patelni. Łososia rwiemy na mniejsze cząstki.
  • W międzyczasie przygotowujemy dressing: musztardę dokładnie mieszamy z miodem i oliwą. Dodajemy sok z cytryny i koperek. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Na rukoli układamy cebulę, dorzucamy pomidorki i łososia. Całość posypujemy słonecznikiem i polewamy dressingiem z musztardy i miodu. :) Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy