Różowy chłodnik

Doskonałe danie na upalne dni.

Zupychłodnik

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 187 głosów)

Składniki:

  • 1 l zsiadłego mleka
  • pęczek botwiny
  • młoda marchewka
  • pół szklanki śmietany 22%
  • ogórek
  • pół pęczka koperku
  • łyżka soku z cytryny
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Botwinę opłukać, posiekać.
  • 2. Zaleć ją 3/4 szklanki wody, dodać sok z cytryny, gotować 10 min, ostudzić.
  • 3. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Koperek opłukać, posiekać.
  • 4. Zsiadłe mleko ubić ze śmietaną. Dodać botwinę z wywarem, ogórek i koperek wymieszać.
  • 5. Przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2-3 godz.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy