Różowe beziki

Smaczny, lecz bardzo słodki deser zarówno dla małych jak i dużych łasuchów.

Dodany przez:

Bezy

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • białka - 4 sztuki,
  • cukier puder - 1 szklanka,
  • zmiksowane wiśnie - 1 łyżka,
  • lub sok z wiśni - 1 łyżka,
  • lub po prostu kilka kropli soku z buraka
  • margaryna - 2 łyżki do posmarowania blaszki

Przygotowanie

  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować dodatkowo papier margaryną lub olejem.
  2. Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
  3. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder, a następnie dodać zmiksowane owoce wiśni lub sok wiśniowy lub sok z buraka ( - kilka kropli tzn. ilość uzależniamy od odcienia koloru jaki chcemy uzyskać i należy pamiętać iż kolor po upieczeniu jest zawsze intensywniejszy) i dalej miksować.
  4. Przełożyć masę do szprycy z krzyżykową lub gwiazdkową tylką i wyciskać na papier do pieczenia. Piec ok 45-60 minut aż będą całkowicie odchodzić od papieru w temp 150 - 160 stopni C.
deser wiśnie cukier suszenie białko jaj
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze