Różowe beziki

Smaczny, lecz bardzo słodki deser zarówno dla małych jak i dużych łasuchów.

Deserybezy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 158 głosów)

Składniki:

  • białka - 4 sztuki,
  • cukier puder - 1 szklanka,
  • zmiksowane wiśnie - 1 łyżka,
  • lub sok z wiśni - 1 łyżka,
  • lub po prostu kilka kropli soku z buraka
  • margaryna - 2 łyżki do posmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować dodatkowo papier margaryną lub olejem.
  • Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
  • Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder, a następnie dodać zmiksowane owoce wiśni lub sok wiśniowy lub sok z buraka ( - kilka kropli tzn. ilość uzależniamy od odcienia koloru jaki chcemy uzyskać i należy pamiętać iż kolor po upieczeniu jest zawsze intensywniejszy) i dalej miksować.
  • Przełożyć masę do szprycy z krzyżykową lub gwiazdkową tylką i wyciskać na papier do pieczenia. Piec ok 45-60 minut aż będą całkowicie odchodzić od papieru w temp 150 - 160 stopni C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy