ROZGRZEWAJĄCE LECZO

Rozgrzewające leczo (przepraszam za zdjęcie, ale za późno przypomniałam sobie o jego zrobieniu)

Dodany przez:

ROZGRZEWAJĄCE LECZO

Dania gotowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 kg papryki
  • 5-6 cebul
  • 2 średnie cukinie
  • 1 kg pomidorów
  • 1/2 kg marchwi
  • 3-4 ogórki kiszone
  • ok 1 kg kiełbasy lub chudego boczku
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • ketchup łagodny lub pikantny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • chili
  • vegeta pikantna
  • vegeta, sól, pieprz
  • pieprz ziołowy, liść laurowy
  • majeranek, ziele agnielskie

Przygotowanie

  1. Paprykę, cukinię, marchew, ogórki, kiełbasę oraz pomidory bez skórki pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić w piórka. Do garnka (dość dużego) wlać olej i dodać cukinię, pomidory i ogórki wraz z łyżeczką soli. Wszystko wymieszać i dusić ok 10 minut. potem dodajemy pokrojoną parykę, paprykę w proszku, chili, pieprz i vegetę pikantną. Dusimy razem kolejne 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu. Marchew zalać wrzątkiem i zblanszować, tak przygotowaną dodajemy do warzyw. Cebulę podsmażamy i również dodajemy do warzyw, potem dodajemy podsmażoną kiełbaskę, przyprawioną majerankiem i vegetą. wszystko zalewamy przecierem pomidorowym i ketchupem (w takiej samej porcji co przecieru). Przyprawiamy solą, pieprzem, wrzucamy 3-4 ziarnka ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe. Dusimy do miękkości warzyw, zwłaszcza marchewki. Smakuje doskonale z ryżem lub pieczywem, bądź też jako dodatek do placków ziemniaczanych. Można kłaść w słoiki.

Wskazówki

Zobacz też: Warzywne leczo ogrodowe

cukinia Papryka Leczo ostre
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze