Rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni

Zupa dyniowa słodko - pikantna.

Zupykrem

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 205 głosów)

Składniki:

  • 6 łyżek puree z pieczonej dyni*
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 3 cm korzenia imbiru, starty na małych oczkach
  • 2 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • 2 łyzki śmietany
  • 1łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo mielony pieprz,
  • ½ łyżeczki mielonej pikantnej papryki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1.W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir, podsmażyć chwilę -uważać, żeby się nie przypaliły.
  • 2. Dodać puree z dyni i lekko poddusić, mieszając stopniowo dolewać bulionu.
  • 3. Dodać sos pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
  • 4. Wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę. Dodać śmietanę.
  • 5. Podgrzewać na wolnym ogniu 5 min, mieszając od czasu do czasu.
  • Puree z dyni:
  • *Puree z dyni: Nagrzać piekarnik do 180°C. Dynię obrać, pokroić w kostkę, ułożyć na blaszce i skropić oliwą. Piec ok 40 min. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Zmiksować na gładką masę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy