Róże na tłusty czwartek

Przygygotowuje je się tak samo jak chrust;)

Deseryfaworki

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 193 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka maki
  • 4 zółtka
  • 2 łyzki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • Cukier puder
  • Cukier waniliowy
  • Marmolada.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z maki, żółtek, smiatny, cukru i spirytusu zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić. Pozostawic na 1-2 godziny. Ciasto rozwałkować, wycinać 3 wielkości kólek, które nacinamy po bokat. Nastepnie sklejamy je srodkami (największy na spodzie). Smazymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu kładziemy na bibułke, aby nadmiar tłuszczu się odsączył. Na środek dajemy marmoladę. Można posypac cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy