Roże faworkowe

Bardzo dobre ciastka na każdą okazję

Deseryciastkafaworki

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 185 głosów)

Składniki:

  • na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy do ozdoby róż

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, odrobinę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dodać 3 łyżki kwaśniej śmietany, ocet, dobrze zamieszać. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, a następnie szklanką wykrawać koła, które dzielimy na ćwiartki i formujemy róże. Kłaść na gorący olej i smażymy 15 minut na patelni. Róże po ostudzeniu ozdabiamy dżemem truskawkowym. Świetnie smakują z mlekiem
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 40 min.
Faworkowe serca
deser na walentynki

Aninka88

Faworkowe serca