Rosyjska zupa szczi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Boczek pokroić w grube plastry, zalać wodą, dodać suszone grzybki, liść laurowy, ziele angielskie i kostkę rosołowa i zagotować. Dodać pokrojona kapustę kiszoną i gotować do miękkości kapusty.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulkę i marchewkę i podsmażyć 5-10 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 2 minuty.
Boczek wyjąć z zupy i pokroić w kostkę, a do kapusty dodać przecier z warzywami. Zagotować, doprawić pieprzem i solą.
Ziemniaki ugotować osobno, nałożyć po porcji na talerz. Zalać zupą, posypać boczkiem i zieloną pietruszką.
Komentarze