Rosyjska zupa szczi

Ocena:

4.55 (141)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
Jest to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej.

Składniki:

  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • (4 grube plastry)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3-4 suszone grzybki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz, sól
  • 1 kostka rosołowa
  • 4-5 ziemniaki

Rosyjska zupa szczi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Boczek pokroić w grube plastry, zalać wodą, dodać suszone grzybki, liść laurowy, ziele angielskie i kostkę rosołowa i zagotować. Dodać pokrojona kapustę kiszoną i gotować do miękkości kapusty.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulkę i marchewkę i podsmażyć 5-10 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Boczek wyjąć z zupy i pokroić w kostkę, a do kapusty dodać przecier z warzywami. Zagotować, doprawić pieprzem i solą.
  • Ziemniaki ugotować osobno, nałożyć po porcji na talerz. Zalać zupą, posypać boczkiem i zieloną pietruszką.
  • Smacznego :)

Porady

Zobacz też: przepis na rosyjskie czebureki

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne