Rosyjska zupa szczi

Jest to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej.

dodany przez: czarrna czarrna

zupy kapusta kiszona dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 141 głosów)

Składniki:

  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • (4 grube plastry)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3-4 suszone grzybki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz, sól
  • 1 kostka rosołowa
  • 4-5 ziemniaki

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Rosyjska zupa szczi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Boczek pokroić w grube plastry, zalać wodą, dodać suszone grzybki, liść laurowy, ziele angielskie i kostkę rosołowa i zagotować. Dodać pokrojona kapustę kiszoną i gotować do miękkości kapusty.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulkę i marchewkę i podsmażyć 5-10 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Boczek wyjąć z zupy i pokroić w kostkę, a do kapusty dodać przecier z warzywami. Zagotować, doprawić pieprzem i solą.
  • Ziemniaki ugotować osobno, nałożyć po porcji na talerz. Zalać zupą, posypać boczkiem i zieloną pietruszką.
  • Smacznego :)

Porady

Zobacz też: przepis na rosyjskie czebureki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy