Rosyjska sałatka śledziowa

Rosyjska sałatka śledziowa to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Warstwowa sałatka pięknie się będzie prezentować w szklanej misie lub porcjowana w mniejsze słoiczki.

sałatka śledziowa

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 183 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Kroimy w kostkę: ugotowane ziemniaki, nieduże ogórki konserwowe, jajka ugotowane na twardo, ok. 200 g dużych ukiszonych buraków. Dodajemy kwaskowe jabłko oraz czerwoną cebulę. Buraczki mieszamy z miodem i octem jabłkowym do smaku. 20 dag wymoczonych filetów z matiasa kroimy w paski.
  • 2.Poszczególne składniki układamy warstwami w efektownym szklanym naczyniu, oprószając każdą warstwę świeżo mielonym pieprzem. Na wierzch wylewamy sos: majonez mieszamy pół na pół z kwaśną gęstą śmietaną, kilkoma kroplami soku z cytryny i garścią posiekanej natki pietruszki oraz solą i pieprzem do smaku. Sos można też zafarbować sokiem z kiszenia buraków.

Porady

Rosyjska sałatka śledziowa to przykład przekąski, która może zostać przygotowana wcześniej. Dzięki temu składniki przejdą smakami i będą jeszcze bardziej wyraziste. Takie danie świetnie prezentuje się w estetycznych, szklanych misach lub w małych salaterkach. W ten sposób każdy gość może mieć przygotowaną własną porcję. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy