Rostbef z zielonym sosem

Przepis na rostbef z zielonym sosem.

dania mięsne

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 171 głosów)

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • łyżka drobno posiekanego rozmarynu
  • sok z 1cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1,5 kg Rostbefu Sokołów
  • sól
  • pieprz
  • SOS:
  • szklanka grubo siekanej natki pietruszki
  • łyżka kaparów
  • 5 ząbków czosnku
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z1/2cytryny
  • szczypta płatków suszonej czerwonej
  • papryczki chili
  • sól
  • 1/4 szklanki oliwy

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Czosnek, rozmaryn, sok z cytryny i oliwę mieszamy w miseczce. Mięso wkładamy do naczynia, ob cie nacieramy solą i pieprzem. Wlewamy marynatę, wcieramy ją w mięso, odstawiamy na 30 min do 1 godz. Obraca-my w marynacie co 15 min. Rozgrzewamy grill, piętrząc nieco więcej węgli po jednej stronie rusztu. Grillowanie rostbefu wymaga zarówno bezpośredniego, jak i pośredniego źródła ciepła. Oczyszczony i naoliwiony ruszt rozgrzewamy minimum przez 15 min.
  • Wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy nadmiar płynu. Rostbef układamy bezpośrednio nad ogniem i obsmażamy przez
  • 3–4 min z każdej strony. Przesuwamy mięso na ruszt ustawiony na pośrednim grzaniu, przykrywamy i grillujemy, aż osiągnie temp. 50°C (słabo wypieczony), 70°C dla średnio wypieczonego i 85°C mocno wypieczony przez 20 do 35 min. Pamiętajmy, aby odwracać mięso co 10 min. Upieczony rostbef zdejmujemy z rusztu i trzymamy w cieple ok. 10 min. Gdy mięso odpoczywa, przygotowujemy zielony sos: natkę pietruszki, kapary, czosnek, skórkę i sok z cytryny, pieprz,
  • płatki papryczki i około 1/2 łyżeczki soli pulsująco miksujemy, aż wszystkie składniki będą rozdrobnione i dobrze połączone. Zeskrobujemy składniki z boków naczynia i przy pulsującym silniku cienkim strumieniem wlewamy oliwę. Zatrzymujemy po dodaniu 1/2 oliwy, zbieramy wszystko z boków naczynia i dolewamy resztę oliwy. Sos przelewamy do małej miski, doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Mięso kroimy w plastry pod kątem 45°i podajemy z zielonym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy