Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru

Rosół gotowany na mięsie z kury jest smaczniejszy, mimo że bardziej tłusty od rosołu z kurczaka.

Dodany przez:

Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
100 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 5 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • pół kury
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, mały por, 1/2 selera
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól , czarny pieprz
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 bulionetka drobiowa
  • 1 listek laurowy ,
  • makaron w kształcie ryżu

Przygotowanie

  1. Kurę umyłam, przekroiłam na pół, jedną część zamroziłam z drugiej postanowiłam zrobić rosół. Połówkę musiałam jeszcze podzielić na ćwiartki, gdyż nie mieściła się w garnku. Kurę włożyć do garnka zalać 2-3 litrami wody, dodać 3 ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy, 2 łyżeczki soli i zagotować .
  2. Z wywaru zebrać szumowiny, dodać obrane warzywa - czyli 3 marchewki, 2 małe pietruszki, połowę selera, kawałek pora oraz 1 łyżeczkę cukru, która spowoduje, że rosół będziemy gotować krócej i mięso szybciej zmięknie. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny . Pod koniec gotowania dodać 1 bulionetkę drobiową,ewentualnie doprawić solą i czarnym pieprzem . Podawać z makaronem
  3. (u mnie został z sałatki makaron w kształcie ryżu) i natką pietruszki. Jak dla kogoś rosół jest za tłusty można zebrać oczka tłuszczu.
obiad zupa rosół kura
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze