Rosół z kaczki z lanymi kluskami :

Po wyluzowaniu piersi i udek mięso na kościach grzbietu, skrzydeł, żeber nadaje się na rosół .

Dodany przez:

Rosół z kaczki z lanymi kluskami :

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ½ kaczki -bez wyluzowanej piersi i odciętego udka ( samo chude mięso ) , ze wszelkimi tłuszczykami
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • kilka liści lubczyku ( jak nie ma to trudno )
  • 2 suszone grzyby
  • 2 kostki bulionu z kury Knorra ( lub przyprawa do zup w płynie )
  • 1 goździk
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • maggi w płynie
  • pokrojona natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Umyte i podzielone na kawałki mięsa i kości zalać 1,5 litra zimnej wody .Dodać obrane warzywa , ziele angielskie , grzyby , kostki bulionowe , lubczyk .Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny . Wyjąć mięso i warzywa .Rosół przecedzić . Jeśli komuś przeszkadza to zdjąć z wierzchu tłuszczyk .Podgrzać , doprawić do smaku .
  2. Podawać z makaronem , pierożkami z mięsem kaczki , kluskami lanymi itp.
  3. Obrane mięso użyć do robienia pierożków, pasztecików, krokietów .
  4. Zebrany z rosołu tłuszcz ogrzewać na małym gazie by odparowała wilgoć . Ostudzić . Ja zlewam go do małych pojemniczków ( takich na jedną porcję ) i zamrażam .
  5. Tym razem z braku czasu podałam z kupnymi lanymi kluskami , ale lepsze będą robione w domu .
obiad zupa rosół kaczka zupy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze