Rosół z kaczki z lanymi kluskami :

Po wyluzowaniu piersi i udek mięso na kościach grzbietu, skrzydeł, żeber nadaje się na rosół .

Zupyrosółdania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 179 głosów)

Składniki:

  • ½ kaczki -bez wyluzowanej piersi i odciętego udka ( samo chude mięso ) , ze wszelkimi tłuszczykami
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • kilka liści lubczyku ( jak nie ma to trudno )
  • 2 suszone grzyby
  • 2 kostki bulionu z kury Knorra ( lub przyprawa do zup w płynie )
  • 1 goździk
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • maggi w płynie
  • pokrojona natka pietruszki

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Umyte i podzielone na kawałki mięsa i kości zalać 1,5 litra zimnej wody .Dodać obrane warzywa , ziele angielskie , grzyby , kostki bulionowe , lubczyk .Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować 1,5 godziny . Wyjąć mięso i warzywa .Rosół przecedzić . Jeśli komuś przeszkadza to zdjąć z wierzchu tłuszczyk .Podgrzać , doprawić do smaku .
  • Podawać z makaronem , pierożkami z mięsem kaczki , kluskami lanymi itp.
  • Obrane mięso użyć do robienia pierożków, pasztecików, krokietów .
  • Zebrany z rosołu tłuszcz ogrzewać na małym gazie by odparowała wilgoć . Ostudzić . Ja zlewam go do małych pojemniczków ( takich na jedną porcję ) i zamrażam .
  • Tym razem z braku czasu podałam z kupnymi lanymi kluskami , ale lepsze będą robione w domu .
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy