Rosół z domowym makaronem wg Babcigramolki :

Warto się czasem poświęcić czas na ugotowanie ,, prawdziwego „ rosołu z kury z domowym makaronem .

Dodany przez:

Rosół z domowym makaronem wg Babcigramolki :

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ½ kury( tak ok. 1,5 kg )
  • 0,5 kg wołowiny na rosół
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1 kapelusz suszonego prawdziwka
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 gałązka lubczyku
  • maggi ( lub inna przyprawa do zup – co kto lubi )
  • 1 łyżka usiekanej natki pietruszki
  • 1,5 litra wody
  • Makaron :
  • 1 jajko
  • mąka
  • sól

Przygotowanie

  1. Mięso umyć , podzielić na kawałki. Włożyć do dużego garnka . Dodać oczyszczone seler pietruszkę , por  , goździk, grzybek , ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk , sól. Marchew i cebulę opiec na rumiano na suchej patelni i dodać do garnka ( można opiec w piekarniku ). Zalać zimna woda . Doprowadzić do zagotowania , zmniejszyć gaz i gotować ok. 2 godzin. Wyjąć z rosołu mięsa i warzywa. Rosół przecedzić . Doprawić maggi .
  2. Jeśli w trakcie gotowania woda za bardzo wyparuje uzupełniamy tylko wrzątkiem bo inaczej rosół zmętnieje .
  3. Nie polecam opiekania cebuli i marchewki nad gazem – substancje chemiczne zawarte w płomieniu gazowym osadzają się w takim przypadku na warzywach co nie jest specjalnie zdrowe .
  4. Po nastawieniu rosołu przystąpić do robienia makaronu . Zagnieść mąkę( ok. ¾ szklanki ) z jajkiem i szczyptą soli . Wyrobić sprężyste ciasto. Rozwałkować na cienkie płaty ( podsypując mąką ). Płaty ciasta pokroić w paski o szerokości ok. 4-5 cm , a potem na cieniutki makaron ( ja kroję na zapałkę bo nie lubię takiego cienkiego ).Rozsypać makaron na tacce .Nastawić osoloną wodę z łyżeczką masła i poczekać aż zacznie wrzeć. Wrzucać makaron partiami i gotować aż będzie miękki ( cienki 3 minuty od wypłynięcia – grubszy dłużej ) .Odcedzić .Przelać na sicie zimną przegotowaną wodą .Dobrze odsączyć .
  5. Podawać układając na talerzu porcje makaronu , wlewając gorący rosół .Dekorować natką pietruszki i gotowaną marchewką .
  6. Nie szumuję rosołu w trakcie gotowania bo ,, szumowiny " to czyste białko .W trakcie gotowania rozpuści się wzbogacając smak rosołu , a ta odrobina która zostanie osiądzie na dnie .Nigdy mi rosół nie zmętniał pomimo tego ,ze nie ściągam szumowin .
  7. Resztę rosołu i mięso z kury użyć np. na zrobienie galaretki z drobiu , lub z rosołu zrobić inną zupę na następny dzień , a mięso zmielić i zrobić z niego pierogi, paszteciki, naleśniki z mięsem .Z warzyw można zrobić sałatkę ( warzywa są trochę za bardzo wygotowane , ale na zwykłą sałatkę na kolację mogą być .
  8. Ja używam takiego mięsa również do pieczenia pasztetu ( oczywiście dodając resztę mięs  to jest pieczonego  , wątróbki , boczku ).
  9. W zasadzie z tej ilości wychodzi rosół ( i makaron ) na 3 duże  porcje   ( część płynu w trakcie gotowania odparowuje )
  10. Ja lubię rosół posypany mielonym pieprzem stąd na zdjęciu pieprzniczka ( Kucharzyk )
obiad zupa rosół
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze