Rosół wg mojej mamy

Domowy rosół gotowany na kurze.

Dodany przez:

Rosół wg mojej mamy

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kura
  • 4 marchewki
  • 3 liście pora
  • 15 dkg selera (korzeń)
  • 2 duże pietruszki
  • przyprawa do zup w płynie - wg uznania
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Kurę oczyścić, umyć, podzielić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Zalać ją wodą (ok. 2,5 litra) i zagotować na małym ogniu. Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w plasterki, dodać je do wywaru. Dodać też trochę soli i przyprawy w płynie oraz umyte liście pora. Seler obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Wszystko gotować do miękkości na bardzo małym ogniu. Na koniec, w razie potrzeby, rosół doprawić do smaku solą lub przyprawą w płynie. Podawać z ugotowanym makaronem (najlepiej nitki) i posypany posiekaną natką pietruszki.
zupa seler marchewka por pietruszka kura rosołowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze