Rolmopsy po giżycku

Pyszna śledziowa przekąska.

Dodany przez:

Rolmopsy po giżycku

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
80 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 8 filetów ze śledzia norweskiego matias
  • 3 winne jabłka
  • 2 cebule
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2–3 łyżki oleju
  • cukier, sól, pieprz
  • MARYNATA :
  • 5 cytryn
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • po pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • łyżka cukru
  • Do dekoracji:
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula
  • cząstki jabłka
  • gałązki natki pietruszki
  • liście sałaty

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebule obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę z jabłkami i dusić na wolnym ogniu, mieszając, aż cebula
  2. zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy.
  3. Filety ze śledzia norweskiego przekroić wzdłuż na pół i posmarować masą jabłkową. Dość mocno zwinąć, spiąć wykałaczką i ułożyć ciasno w słoiku.
  4. Marynata: z cytryn wycisnąć sok i wymieszać pół na pół z wodą. Dodać przyprawy, zagotować. Zalewę lekko przestudzić, zalać nią rolmopsy.
  5. Zamknąć, odstawić do lodówki na 2–3 dni. Przed podaniem osączyć z marynaty, ułożyć na wyłożonym sałatą półmisku, udekorować.
ryby przekąski przekąska jabłka sledz rolmopsy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze