Rolady wieprzowe z grzybami

Smaczne rolady grzybowe , polecam.

roladadania mięsne

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 182 głosów)

Składniki:

  • 6 plastrów mięsa wieprzowego od szynki( grubość kotleta schabowego)
  • 3 szklanki pokrojonych mrożonych podgrzybków (ewentualnie pieczarki)
  • 1,5 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • mąka do panierki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • szklanka=250 ml

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek wieprzowiny dokładnie rozbić tłuczkiem. Lekko posolić, posypać pieprzem i posmarować musztardą. Na środek ułożyć farsz z grzybów lub pieczarek.
  • Zwinąć rolady, spiąć wykałaczką lub związać nitką. Posypać lekko mąką, obsmażyć na złoty kolor na maśle roślinnym. Podlać 1 szklanką bulionu i dusić 25 min na małym ogniu, pod przykryciem.
  • Wykonanie farszu:
  • Grzyby rozmrozić, cebulę obrać pokroić w kosteczkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu. Dodać rozmrożone grzyby, dusić aż wyparuje woda, doprawić solą i pieprzem (na każdy kawałek mięsa, kładziemy po 1 łyżce farszu).
  • Sos:
  • Do reszty grzybów dodać drobno pokrojoną marchewkę i szklankę bulionu, oraz pozostały sos z duszenia rolad. Dusić około 15 min na bardzo małym ogniu, aż sosik zgęstnieje. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy