Roladki z warzywami i sosem rozmarynowym

Przepis na grillowane roladki z warzywami i sosem rozmarynowym.

dania mięsneroladki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 163 głosów)

Składniki:

  • 8 Steków minutowych Sokołów
  • oliwa, sól, pieprz
  • gałązka świeżego rozmarynu posiekanego
  • czerwona papryka pokrojona w paski
  • zielona papryka pokrojona w paski
  • średnia cukinia pokrojona w paski
  • 1/2 średniej cebuli pokrojonej w plasterki
  • kilka pieczarek pokrojonych w paski
  • ROZMARYNOWY SOS BALSAMICZNY:
  • łyżeczka oliwy
  • duży ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1/4 filiżanki octu balsamicznego
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/4 l rosołu wołowego

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Każdy plaster mięsa smarujemy oliwą. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu. Rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni, wrzucamy warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem. Kilka pasków warzyw układamy pionowo na jednym końcu każdego steka tak, że po zwinięciu mięsa słupki warzyw będą wystawać z obu końców rolki. Spinamy wykałaczką.
  • Sos: na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, smażymy 1 min. Dolewamy balsamico, wino, wsypujemy cukier i gałązki rozmarynu, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez 5 min. Dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 min. Wyjmujemy gałązki rozmarynu. Rozgrzewamy grill i pieczemy roladki na ruszcie z każdej strony przez 2–5 min. Podajemy natychmiast, skropione rozmarynowym sosem balsamicznym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy