Szaszłyki wieprzowe

Ocena:

4.5 (203)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Szaszłyki wieprzowe to obowiązkowy punkt niemal wszystkich imprez na świeżym powietrzu. Soczysta polędwiczka, papryka i cebula to składniki, które zachwycą każde niewybredne podniebienie. Z powodzeniem można przygotować je także poza sezonem wiosenno-letnim, na przykład w piekarniku, na patelni lub grillu elektrycznym. Poniżej znajdziecie przepis na nasze wieprzowe szaszłyki na grilla, których naprawdę warto spróbować. 

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe  500 g

  • cebula  200 g

  • czerwona papryka  400 g

  • słodka papryka  5 g

  • musztarda  50 g

  • czosnek  10 g

  • olej  50 ml

  • tymianek  5 g

  • oregano  5 g

  • sól  6 g

Szaszłyki wieprzowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy go w miseczce z olejem, suszonym oregano i tymiankiem, sproszkowaną papryką, solą oraz musztardą. 

  • Krok 2:

    Polędwiczka: oczyszczamy ją z błonek i kroimy w plastry o grubości 2 cm, a następnie w dużą kostkę. Wkładamy je do naczynia z marynatą i mieszamy, aż przyprawy pokryją wszystkie kawałki mięsa. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.

  • Krok 3:

    Warzywa: cebulę obieramy i dzielimy na łódeczki. Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w kawałki w tym samym rozmiarze, co mięso.

  • Krok 4:

    Szaszłyki wieprzowe: na drewniane patyczki lub metalowe szpikulce nadziewamy na zmianę mięso, paprykę i cebulę.  

  • Krok 5:

    Grillowanie: szaszłyki z polędwiczki wieprzowej układamy na rozgrzanym ruszcie, na środkowej półce. Obracamy je co jakiś czas, żeby równomiernie się upiekły. Proces ten potrwa około 20 minut.      

Porady

  • Mięso możemy zamarynować dzień przed grillem. Szczelnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Pamiętajmy, żeby przed rozpoczęciem obróbki termicznej doprowadzić ją do temperatury pokojowej. 
  • Jakie mięso wieprzowe jest najlepsze na grilla? Proponujemy polędwiczkę, ale równie dobrze sprawdzi się karkówka, szynka lub łopatka.  
  • Zanim zaczniemy nadziewać składniki na szaszłyki z polędwicy wieprzowej, powinniśmy namoczyć patyczki w zimnej wodzie przez 30 minut. Dzięki temu nie będą się przypalać w trakcie grillowania. 
  • Tradycyjne szaszłyki wieprzowe świetnie komponują z ziołami prowansalskimi i musztardą, ale możemy także przygotować inne aromatyczne mieszanki, na przykład w stylu azjatyckim – z imbirem i sezamem. Ciekawym pomysłem jest marynata do szaszłyków z sosem teriyaki
  • Pod koniec grillowania możemy nasmarować szaszłyki miodem. Dodamy im w ten sposób nieco słodyczy, która świetnie komponuje się z wieprzowiną i stworzymy błyszczącą glazurę. 
  • Szaszłyki na grilla z wieprzowiny polecamy podawać z podpieczonymi kromkami bagietki – najlepiej smakują z uduszoną cebulką ułożoną na wierzchu. Sprawdzi się również pieczywo z oliwą i czosnkiem. 
  • Danie będzie jeszcze bardziej smaczne, soczyste i aromatyczne, jeśli nadziejemy na patyczki także wędzoną słoninę lub boczek. 
  • Jeśli nie przepadamy za wieprzowiną, możemy zrobić szaszłyki na grilla z kurczaka. Warto pamiętać, by skrócić wtedy nieco czas przyrządzania, inaczej mięso będzie zbyt suche. 
  • Alternatywą dla mięsnej wersji są szaszłyki warzywne na grilla. Sprawdzą się wtedy cukinia, papryka, cebula i ziemniaki. Całość można wzbogacić o tofu lub boczniaki. 
  • Nasz przepis na szaszłyki wieprzowe możemy wykorzystać nie tylko latem, ale również poza sezonem grillowym, przygotowując je na patelni prążkowanej lub w piekarniku. To świetny pomysł na szaszłyki na obiad, które warto serwować z opiekanymi ziemniaczkami i surówką.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Inne pomysły na szaszłyki wieprzowe  

Szaszłyki na grilla to tradycyjne polskie danie, które możemy dowolnie modyfikować. Świetnym pomysłem są szaszłyki wieprzowe z boczkiem i cebulą, ale możemy także zrobić:  

  • szaszłyki wieprzowe z ananasem – to ciekawa propozycja wyróżniającą się lekką słodyczą uzyskaną z owoców. Jeśli nie mamy świeżego ananasa, to możemy użyć tego z puszki. Pamiętajmy tylko o odsączeniu go z nadmiaru soku. Zamiast tego egzotycznego owocu warto też wypróbować śliwki w occie lub suszone kalifornijskie.  
  • szaszłyki z polędwicy wieprzowej z jabłkami – jeśli zajrzymy do podręczników klasycznej francuskiej kuchni, z pewnością znajdziemy w niej to połączenie smakowe. Schab, polędwiczka lub inne części wieprzowiny najlepiej łączą się z kwaskowym, słodkim jabłkiem. To rozwiązanie na późne lato, kiedy możemy użyć owoców z własnego ogródka
  • szaszłyki wieprzowe z pieczarkami – można z powodzeniem wykorzystać także suszone podgrzybki, które marynujemy razem z mięsem. 

Szaszłyki na grilla w stylu seekh kebab  

Tradycyjne szaszłyki wieprzowe na grilla lub z piekarnika to kostki mięsa nakłuwane na patyczki na przemian z dowolnymi warzywami, najczęściej papryką, cebulą i pomidorem, czasem z owocami. W różnych kulturach istnieje jednak wiele rodzajów szaszłyków, a jednym z nich jest seekh kebab. Danie to jest popularne w Azji – w Indiach, Pakistanie, Bangladeszu i Afganistanie. Przygotowuje się je z mięsa mielonego, najczęściej drobiowego lub jagnięciny, ale można je też przyrządzić z wołowiny lub popularnej w Polsce wieprzowiny. Wystarczy przepuścić ją przez maszynkę do mielenia, połączyć z czosnkiem, drobno posiekaną cebulą, natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą (opcjonalnie) i przyprawami – słodką i ostrą papryką, tymiankiem, kminkiem, cząbrem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, nakładamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy. Podajemy z sosem tzatziki, toum lub raitą. Polecamy również przepis na cevapcici – tradycyjne danie bałkańskie z mięsa mielonego.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne