Kotlety mielone z cukinią

Ocena:

4.43 (184)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kotlety mielone z cukinią to pyszny pomysł na urozmaicenie obiadowej klasyki. Warzywny dodatek dodaje im świeżości i delikatności. To świetna metoda na przemycenie witamin do diety zdeklarowanych mięsożerców. Danie sprawdzi się zarówno latem, kiedy kabaczek często gości na naszych stołach, jak i w zimowe dni. Jak zrobić soczyste kotlety mielone z cukinią, które zachwycą domowników i gości? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis. 

Składniki:

  • mięso mielone  850 g

  • cukinia  500 g

  • cebula  180 g

  • czosnek  10 g

  • jajka  1 szt.

  • bułka tarta  60 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • olej  80 ml

Kotlety mielone z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cukinia: myjemy ją i osuszamy. Jeśli warzywo jest starsze, obieramy je ze skórki i usuwamy z niego gniazda nasienne. Ścieramy miąższ na dużych oczkach tarki. Tak przygotowaną cukinię posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, żeby puściła sok. Następnie dokładnie ją odciskamy. 

  • Krok 2:

    Cebula: obieramy ją i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy zmięknie i stanie się przezroczysta, zdejmujemy ją z patelni i studzimy. 

  • Krok 3:

    Masa na kotlety: mieszamy mięso mielone z cukinią, podsmażoną cebulą, jajkiem i 3 łyżkami bułki tartej. Czosnek przeciskamy przez praskę, a natkę pietruszki opłukujemy i drobno siekamy. Dodajemy je do masy. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników.  

  • Krok 4:

    Kotlety mielone z cukinią: formujemy w dłoniach pulpety, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Smażymy je na patelni z rozgrzanym olejem. Kiedy zarumienią się z obu stron, przekładamy je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. 

Porady

  • Soczyste kotlety mielone z cukinią można przygotować na bazie wieprzowiny, wołowiny lub drobiu. Dobrym rozwiązaniem będzie też mieszanka różnych typów mięsa. 
  • Osobom, które dbają o linię i poziom cholesterolu lub unikają smażonych dań, polecamy kotlety mielone z cukinią z piekarnika. Nie trzeba wtedy używać żadnego tłuszczu. Wystarczy przenieść je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiec w 180°C. Będą gotowe po około 25 minutach. 
  • Kotleciki zachowają świeżość przez około 3 dni. Ważne, żeby były przechowywane w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku lub garnku z pokrywką. Można je też z powodzeniem zamrozić. Trzeba je wtedy spożyć w ciągu 3 miesięcy. 
  • Mielone lub klopsy z cukinią są w smaku dość delikatne, dlatego warto dobrze je doprawić. Czego użyć, żeby wydobyć z nich to, co najlepsze? Sprawdzonymi dodatkami są suszony czosnek, słodka lub wędzona papryka w proszku i kurkuma. Do tego warto dorzucić jeszcze świeże lub suszone zioła, takie jak koperek, natka pietruszki, oregano, majeranek lub lubczyk.  
  • Nasze danie świetnie smakuje też w pikantnej wersji. Można dodać do mięsa na kotlety odrobinę chili lub pieprzu kajeńskiego. Takie wyraziste smaki doskonale podkręcą łagodny charakter tego dania. Zadanie spełni także tarty chrzan, imbir lub musztarda.  
  • Jak usmażyć kotlety z cukinii, żeby były soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz? Przede wszystkim trzeba dobrze odcisnąć warzywo, które puściło sok. Inaczej masa będzie zbyt rzadka i trudno będzie uformować zwarte kulki. Konieczne będzie wtedy dodanie większej ilości bułki tartej i kotlety staną się twarde i suche. Poza tym trzeba wkładać je na dobrze rozgrzany tłuszcz. Jeśli będzie zbyt zimny, potrawa nim nasiąknie, a jeśli zbyt gorący, kotlety przypalą się z zewnątrz, zanim dojdą w środku. 
  • Do smażenia możemy użyć oleju rzepakowego, słonecznikowego lub kokosowego. Sprawdzi się także smalec lub masło klarowane. 
  • Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak zrobić dobre kotlety z cukinii i marchewki bez mięsa, sprawdźcie naszą wyjątkową propozycję na niskokaloryczny, jarski obiad. Panierowane kotlety z cukinii z dodatkiem ziemniaków posmakują nawet mięsożercom. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kotlety mielone z cukinią – warianty przepisu 

To danie jest pewniakiem zarówno na codzienne obiady, jak i na spotkania ze znajomymi lub rodzinne uroczystości. Soczyste kotlety mielone z cukinią zachwycają nie tylko smakiem i aromatem, ale także ciekawym wyglądem. Nie różnią się zbytnio od klasycznej potrawy, jaką przygotowywały nasze mamy i babcie. Ekstra składnik sprawia jednak, że staje się delikatniejsza i lżejsza, a do tego prezentuje się znacznie bardziej apetycznie. To odpowiedź dla tych, którzy zastanawiają się, jak zrobić kotlety mielone z dodatkami. Można je także urozmaicić za pomocą innych warzyw, grzybów, sera, kaszy lub ryżu. Opcji jest tyle, na ile wystarczy nam inwencji twórczej. Oto kilka przykładów: 

  • kotlety mielone z cukinią i serem – sprawdzą się tutaj zarówno twarde odmiany, takie jak parmezan, grana padano lub pecorino, jak i miękkie sery białe – mozzarella lub feta. Jeśli lubimy intensywne smaki, wybierzmy cheddar lub lazur
  • kotlety mielone z cukinią i papryką – mają jeszcze więcej witamin i smaku niż oryginalna receptura. Możemy wykorzystać surowe, chrupiące warzywo lub podpiec je wcześniej nad palnikiem, żeby zyskało charakterystyczny, słodki aromat. Kotlety z cukinią można połączyć także z ziemniakami, marchewką, brokułami lub kalafiorem. 
  • kotlety mielone z cukinią i pieczarkami – wyjątkowo smaczne, delikatne i pachnące. W sezonie jesiennym warto wykorzystać świeże leśne grzyby. Bułkę tartą z tradycyjnego przepisu możemy zamienić na płatki owsiane

Z czym podawać kotlety mielone z cukinią? 

Tym, którzy szukają sposobów na urozmaicenie codziennych obiadów, ale nie są pewni, z czym się je kotlety z cukinii, podpowiadamy – mielone z zieloną wkładką świetnie komponują się z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak kartofle, ryż, kasza i surówka. Pasują do nich na przykład: 

  • ziemniaki w mundurkach – ugotowane lub upieczone bez obierania. Można doprawić je słodką papryką, podać z czosnkowym masełkiem lub podpiec z tymiankiem i rozmarynem. W każdej formie idealnie dopełnią kotlety mielone z cukinią.  
  • mizeria – surówka ze świeżych ogórków, którą zna chyba każdy. Idealne w ciepłe, letnie dni. Klasyczny dodatek do mielonych.  
  • ogórki kiszone lub konserwowe – skoro zostały już wymienione świeże warzywa, nie sposób nie wspomnieć o różnego rodzaju piklach i kwaszonkach. Z kotletami z cukinią idą w parze tradycyjne przetwory w słoikach, ale także ogórki po meksykańsku, w musztardzie lub z przyprawą curry.  
  • kopytka i inne dodatki mączne – najlepiej sprawdzą się, jeśli podajemy kotlety mielone z cukinią w towarzystwie sosu, na przykład pomidorowego lub grzybowego.  

Inne pomysły na kotlety 

Kotlety z cukinią są absolutnie przepyszne, ale na nich nie kończą się pomysły na obiad. Potrawę z mięsa mielonego można przygotować na rozmaite sposoby. Wszyscy znamy takie klasyki jak kotlety pożarskie, bryzole lub pulpety w sosie, ale może warto wypróbować mniej znane przepisy? Szczególnie polecamy jaskółcze gniazda (scotch eggs), czyli gotowane na twardo jajka otoczone mięsną skorupką. Miłośnicy lekkiej diety powinni wypróbować kotlety mielone z indyka. Doskonale smakują również klopsy warzywne. Wegetarianie mogą przyrządzić różne jarskie pulpety na bazie jarzyn, strączków i kasz. Szczególnie warte przetestowania są kotlety z kalafiora, soczewicy, fasoli, kaszy jaglanej, ciecierzycy lub brokuła. Kolejna genialna receptura bez mięsa to kotlety jajeczne, czyli pomysł na gotowanie w stylu zero waste. Smakowitym pomysłem na szybki, wegetariański obiad są kotlety ruskie, czyli wariacja na temat farszu do naszych ukochanych pierogów. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne