Roladki z cukinii nadziane marynowaną mozzarellą

Przepis na roladki z cukinii nadziane marynowaną mozzarellą

roladkiPrzekąski

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 189 głosów)

Składniki:

  • 25 dag mini mozzarelli
  • po 1/2 pęczka świeżej bazylii i mięty
  • szklanka oliwy
  • łyżka białego octu balsamicznego
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • 2 małe cukinie
  • sól morska
  • 20 filecików anchois w oleju

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kulki mozzarelli osączamy z zalewy, wkładamy do miski. Bazylię i miętę siekamy, mieszamy z oliwą, octem i pieprzem. mieszaninę wylewamy na mozzarellę i delikatnie mieszamy, aby kulki były całkowicie pokryte marynatą. Odstawiamy na 30 min, do 1 godz. cukinie myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i kroimy (ze skórką) wzdłuż na plastry. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy plastry cukinii na ok. 2 min. natychmiast osączamy, przelewamy zimną wodą i osuszamy. Na jednej stronie paska cukinii układamy na krzyż po dwa fileciki anchois i kulkę marynowanej w ziołach mozzarelli. zwijamy, tworząc zgrabną roladkę. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Oprószamy pieprzem.
  • Mozzarella marynowana z suszonymi pomidorami: mozzarellę osączamy, układamy w słoju na przemian z osączonymi suszonymi pomidorami, gałązkami bazylii, rozmarynu i ziarnami pieprzu, dodajemy papryczkę chili. Zalewamy oliwą. Zamykamy słój na minimum 48 godz.

Porady

Zobacz też: placki z cukinii - fit wersja i przepis podstawowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy