Roladki serowe

Bardzo szybko znikają z półmiska!

CiastaDeseryZapiekankiPrzekąski

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 159 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 margaryny
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • Farsz:
  • 30 dag twarogu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Oraz:
  • jajko do posmarowania roladek
  • margaryna
  • bułka tarta
  • starty parmezan

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Schłodzoną margarynę siekamy z przesianą mąką. Dodajemy żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
  • Twaróg mieszamy z pokrojoną cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy do smaku.
  • Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Rozkładamy na nim farsz i zwijamy roladę. Schładzamy ok. 15 minut.
  • Wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy w jedno-centymetrowe plastry. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Układamy na niej roladki, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy startym parmezanem.
  • Pieczemy 30 minut w 220 stopniach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy