Roladki drobiowe

Ocena:

4.48 (199)

  • 50 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Roladki drobiowe to niezawodny pomysł na pyszny obiad. Dzięki temu, że smażymy je na oleju po suszonych pomidorach i zawijamy w plasterki boczku, zyskują niepowtarzalny aromat. Takie roladki z kurczaka świetnie sprawdzą się zarówno jako danie na rodzinny obiad, jak i przekąska na wieczór ze znajomymi. Przepis na roladki drobiowe jest dziecinnie prosty - sprawdź!

Składniki:

  • masło  1 łyżeczka

  • pierś z kurczaka  2 szt.

  • szpinak  4 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 łyżeczka

  • boczek  200 g

  • suszone pomidory  1 słoik

Roladki drobiowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrajamy na dwie części i rozbijamy filety na dość cienkie płaty (tak, aby łatwo było nam je później zwinąć w roladkę). Przyprawiamy i lekko nacieramy solą i pieprzem z obu stron.

    piers-kurczak
  • Krok 2:

    Boczek kroimy na cienkie plastry.Na każdym kawałku kurczaka układamy szpinak i suszone pomidory (kilka sztuk - nie za dużo, żeby roladki drobiowe nie rozpadły się podczas smażenia).  Oleju po suszonych pomidorach nie wylewamy. Płaty ściśle zwijamy w roladki. Roladki drobiowe owijamy plastrami boczku i podsmażamy na oleju ze słoika po suszonych pomidorach. Podczas smażenia, roladki drobiowe obracamy i, w razie potrzeby, co jakiś czas podlewamy odrobiną wody.

    suszone-pomidory

Porady

  • Proporcje szpinaku podane w przepisie na roladki drobiowe ze szpinakiem dotyczą szpinaku mrożonego. Możesz także użyć świeżych liści szpinaku, jednak pamiętaj o tym, że pod wpływem ciepła bardzo się one skurczą i w efekcie roladki drobiowe będą miały mniej farszu. Dlatego jeśli korzystasz ze świeżysz liści szpinaku, warto je wcześniej krótko poddusić na osobnej patelni, żeby ocenić, ile faktycznie będziesz go potrzebować do roladek drobiowych.
  • Jeśli obawiasz się, że roladki z piersi kurczaka rozpadną się podczas smażenia, możesz je spiąć wykałaczkami bądź związać sznurkiem do mięsa.
  • Zamiast smażyć, roladki drobiowe możesz także upiec w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Zawinięte roladki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bądź w naczyniu żaroodpornym i wstaw do pieca. Roladki nadziewane z piekarnika będą gotowe po około 30 minutach.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić roladki drobiowe?

Roladki drobiowe to bardzo proste danie, które możesz przyrządzić na wiele sposobów. Farsz do roladek drobiowych jest w zupełności uzależniony od naszyj preferencji smakowych. Jak zrobić roladki drobiowe? Umyte i osuszone piersi z kurczaka należy rozbić na cienkie płaty tak, by można było je wygodnie zwinąć. Następnie filety nacieramy solą i pieprzem. Na tym etapie możesz także natrzeć pierś z kurczaka innymi przyprawami - słodką papryką, czosnkiem czy tymiankiem. Następnie na rozbitych filetach układamy nadzienie - szpinak i suszone pomidory. Nie wylewaj oleju po suszonych pomidorach! Usmażone na nim roladki z kurczaka zyskają wyjątkowy aromat. Piersi z kurczaka zwijamy w roladki, które następnie owijamy plastrami boczku. Roladki z kurczaka ze szpinakiem smażymy na oleju po suszonych pomidorach i co jakiś czas obracamy, aby równomiernie się usmażyły z każdej strony. W razie potrzeby także podlewamy roladki z kurczaka niewielką ilością wody.

Jakie nadzienie do roladek drobiowych?

Roladki drobiowe nadziewane możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Powyższy przepis na roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami możesz urozmaicić o ser - najlepiej starty ser żółty bądź mozzarellę. Do roladek drobiowych możesz także dodać paski różnokolorowych papryk i cukinii bądź pieczarki. Jak zrobić farsz pieczarkowy do roladek z kurczaka? 250 gramów pieczarek umyj, osusz i poszatkuj bądź zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W międzyczasie pół małej cebuli obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę, a na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć na patelnię poszatkowane/starte pieczarki, dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż tak długo, aż cała woda odparuje. Usmażone pieczarki odstaw na chwilę do ostygnięcia i wyłóż nimi płaty kurczaka.

Zobacz także nasz przepis na roladki z soli z kurkami w kremowym sosie szczawiowym

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne