Roladki bakłażanowe

super roladki bakłażanowe z mięsnym nadzieniem

Zapiekanki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 166 głosów)

Składniki:

  • 500g indyczego mięsa mielonego
  • 1/2 bułki, namoczonej i odciśniętej
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 2 łyżeczki harissy (mieszanki przypraw pod ta nazwa, lub tradycyjnej pasty)
  • 1 bakłażan
  • Kilka łyżek oliwy
  • Sól
  • pieprz
  • czosnek 2 ząbki przeciśnięte
  • papryka słodka i ostra
  • ser zółty
  • mozzarella
  • listki bazyli
  • sos pomodorowy

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wymieszać mięso, bulke, cebule, czosnek, harisse, przyprawy. Bakłażana pociąć na plastry, każdy posmarować oliwą i grilować na gorącej patelni, do uzyskania ładnych pasków. Z mięsa formować wałeczki, połozyc na kazdy plater bakłażana jak na zdjeciu
  • na to palsterek mozarelle, listek bazylii i zawinąć je w plastry bakłażana.I do brytfanki. Resztę niezużytego mięsa dodałam do sosu pomidorowego którym zalałam rolady. reszte mozarelli pokroilam na sos i dodałam jeszcze startego sera, pospałam wszystko, niestety brak parmezanu wiec zastapiłam go polska gouda. wszystko posypałam bazylia suszona.
  • Zapiekać ok. pół godziny, w temperaturze 200 stopni, na blaszce lekko posmarowanej oliwą.
  • Z dwoch bakłazanów wyszło mi 18 roladek. I wcale to nie jest takie pracochłonne jakby
  • sie wydawało:)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy