Roladka z pieczarkami

Roladka na obiad

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • ładny kawałek łopatki lub szynki ok 600 g
  • 250 g pieczarek
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szczypta bazylii
  • szczypta papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Mięso wypłukać i cienkim nożem do filetowania przeciąć dookoła tak by powstał płat o grubości ok 1 cm.. lekko rozklepać młotkiem do mięsa.
  2. Pieczarki umyć, część równych rozmiarem nadziać na długi szpikulec do grilla a resztę posiekać drobno i przyrumienić na łyżce oleju razem z czosnkiem i cebulą. Wystudzić i wymieszać z jajkiem i przyprawami; zielem angielskim, papryką, bazylią , do smaku dodać sól i pieprz. Dodać jajko i tartą bułkę i dobrze wymieszać masę. Rozsmarować na płacie mięsa . Wzdłuż ułożyć szpikulec z pieczarkami i zawinąć całość spinając wykałaczkami lub opleść sznureczkiem. Stabilnie spiętą roladkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wyjąć szpikulec ze środka. Posypać przyprawą do wieprzowiny, skropić olejem i piec ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym ok 200 st. Kroić na plastry, podawać z mizerią i ryżem lub frytkami.
wieprzowina mięso obiad pieczarki ziola
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze