rolada_ziemniaczana_w_waflu

Rolada ziemniaczana w waflu

Ocena:

4.51 (150)

  • 50 min.
Tania a wykwintna potrawa .Polecam

Składniki:

  • Ziemniaki około 1 kg
  • wafel -sztuk 4
  • olej do smażenia
  • Ewentualnie :
  • 30 dag -pieczarki
  • lub mięso

Rolada ziemniaczana w waflu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowujemy wafle .Gotujemy ziemniaki. Ugotowane ,gorące ziemniaki miksujemy mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji (można także przecisnąć ziemniaki,lecz ja uważam że zmiksowane są lepsze -bardziej puszyste ) .Następnie smarujemy wafel przygotowanymi (ciepłymi) ziemniakami i nakrywamy drugim waflem (ten też smarujemy choć nie musimy ). Zwijamy wafel w roladę (możemy chwile odczekać pod wpływem ciepłych ziemniaków wafel zmięknie i nie będzie pękał .Aby nasza rolada była lepsza możemy do ciepłych ziemniaków wrzucić drobno posiekane przesmażone mięsko lub posmarować dodatkowo zmiksowanymi lub drobno posiekanymi pieczarkami.
  • Następnie należy odstawić do dobrego zastygnięcia najlepiej około 12 godzin lecz można też odrazu gdy wystygnie ,ale wtedy wafel może się rozklejać ,polecam przygotować dzień wcześniej .
  • Kroimy w plastry grubości 1cm-1,5cm i kładziemy na rozgrzaną tłuszczem patelnie .Smażymy z obu stron na złoty kolor .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne