Rolada z karpia. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Sprawić żywego karpia którego trzeba wyfiletować.Skórę zostawiamy.Cebulę kroimy w półplastry i podsmażamy na oliwie.Kiedy będzie miękka odstawiamy do ostygnięcia.Bułki moczymy w śmietanie i zabieramy się za roladę.Fileta z karpia i dorsza,ostygniętą cebulę przekręcamy przez maszynkę dwa razy.Odciskamy bułkę i dodajemy do farszu.Razem z bułką przekręcamy trzeci raz .Do przekręconej masy dodajemy jajka ,sól i pierz.Farsz ma być dość słony,ale bez przesady.Mieszamy.Na folii spożywczej dozkładamy skórę karpia na którą nakładamy dokładnie wymieszany farsz( połowę).Z drugą połową robimy tak samo.Zwijamy i sznurujemy.Dwie rolady wrzucamy do garnka z wodą o temp.80:C.Parzymy do 68:C w środku rolady.Odstawiamy do wystygnięcia.Kiedy ostygnie nadaje się do krojenia.Ja kroję w plastri dekoruję i zalewam galaretą.Smacznego.
Komentarze