Rolada z indyka ze szpinakiem i sosem bernez

Danie proste i smaczne, choć pracochłonne. Polecam .

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 173 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z indyka
  • 20 dag szpinaku liściastego
  • pół cebuli
  • 2 zabki czosnku
  • 1 borowik mrożony
  • 10 dag żółtego sera
  • pół pomidora
  • sól, pieprz
  • Warzywa:
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • pół papryki świeżej
  • estregon, sól, pieprz
  • Sos:
  • 2 żółtka
  • łyżka estragonu
  • 3 łyżki octu winnego
  • łyżeczka musztardy
  • ok 100 ml oleju
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Szpinak wkładmy na patelnie z łyżką masła, cebulą, czosnkiem oraz borowikiem pokrojone w kostkę. Podsmażamy delikatnie doprawiamy solą i pieprzem, Na koniec dodajemy pomidor pokrojony w kostkę,do wystudzonego szpinaku dodajemy starty ser. Mięso rozbić, położyć na nie szpinak zawinąc roladę,związać- podsmażyć i zalać bulionem. Dusimy ok 20 minut. Warzywa obieramy i kroimy w cieńkie paski o dł. ok 7 cm. Wkładamy na patelnię z dodatkiem masła i na małym ogniu dusimy do miękkości ( nie rozgotować ) dodając sól, pieprz, estragon. Sos: Estragon z octem włożyć do miseczki (nie metalowej) wkładamy do mikrofalówki w celu odparowania octu ( estragon powinien być wilgotny ).Szykujemy dwa garnki, do jednego wlewamy wodę- zagotować, do drugiego ( musi być suchy ) wkładamy żółtka (wyparzone) estragon, sól, pieprz, musztarde, czosnek. Garnek wkładamy do kąpieli wodnej (UWAGA nie zaparzyć żółtek ) i powoli wlewamy olej. Doprawić do smaku. Konsystencja sosu Jeżeli jest za gęsty wlać soku z owoców z puszki Uwaga tylko trochę.( NIE DAWAĆ CUKRU )Warzywa położyć na talerzu, na nie mięso pokrojone w plastry i delikatnie polać sosem. Najlepiej smakuje z ziemniakami purre. Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia moich innych przepisów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy