Rolada z dżemem

Ocena:

4.55 (160)

  • 40 min.
Pyszna i smaczna rolada.

Składniki:

  • 10 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka octu wymieszana pół na pół z wodą
  • dżem

Rolada z dżemem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, dodając ocet.Ubić białka na pianę, dodać do żółtek, dodać przesianą mąkę, wymieszać.Formę wyłożyć papierem pergaminiowym, wysmarować tłuszczem, wyłożyć warstwę ciasta o grubości 1,5 cm, wyrównać powierzchnię.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni ok. 15 minut.Zsunąć z blachy na blat stołu, zdjąć papier, ciepły biszkopt posmarować dżemem.Zwinąć w rulon, zawinąć w serwetkę, schłodzić.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne