Rolada z borowikami

Mięsna rolada z grzybami.

roladadania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
353 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 168 głosów)

Składniki:

  • 1,2 kg schabu środkowego
  • po 20 dag karkówki i mięsa drobiowego
  • 10 borowików l majeranek
  • po łyżeczce mielonego kminku i oregano
  • po 1/2 pęczka natki i koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Borowiki umyć, obgotować w osolonym wrzątku.
  • Schab rozciąć tak, aby powstał duży prostokątny plaster mięsa. Lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć kminkiem, solą i pieprzem.
  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę i koperek opłukać, osuszyć, drobno posiekać.
  • Karkówkę i mięso drobiowe zemleć. Dodać czosnek, majeranek, oregano, natkę i koperek. Dokładnie wymieszać. Rozsmarować masę na schabie. Na wierzchu ułożyć grzyby. Ciasno zwinąć roladę, obwiązać nitką.
  • Obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec około godziny w temperaturze 220°C, podlewając powstałym sosem.

Kalorie: 353

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy