Rolada wieprzowa

Ocena:

4.62 (168)

  • 25 min.
  • dla 2 osób

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 20- 25 minut Porcja: 215 kcal

Składniki:

  • 5 strączków ostrej czerwonej papryczki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 6 łyżek oliwy
  • 20 dag twardego sera owczego (np. pecorino lub oscypek)
  • 2 kawałki schabu bez kości (po 50 dag)
  • 4 łyżki musztardy
  • 40 liści bazylii
  • gruba sól morska, pieprz

Rolada wieprzowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Papryczki umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona. Zeszklić na dwóch łyżkach oliwy z łyżeczką koperku. Ser pokroić w plasterki.
  • Kolejno obracać oba kawałki schabu, odcinając kolejne fragmenty płata, aż do środka mięsa, tak by powstały możliwie duże prostokąty. Posmarować musztardą i obłożyć papryczkami, serem, listkami bazylii, zostawiając brzeg szerokości 2 cm. Ciasno zwinąć 2 rolady i związać nicią kuchenną.
  • Mięso obtoczyć w soli morskiej i grubo zmielonym pieprzu oraz w pozostałym koperku. Resztę oliwy rozgrzać w dużej patelni i obsmażyć obie rolady. Przełożyć na blachę i piec 20–25 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu ostudzić i pokroić na plastry.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne