Rolada wieprzowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Papryczki umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona. Zeszklić na dwóch łyżkach oliwy z łyżeczką koperku. Ser pokroić w plasterki.
Kolejno obracać oba kawałki schabu, odcinając kolejne fragmenty płata, aż do środka mięsa, tak by powstały możliwie duże prostokąty. Posmarować musztardą i obłożyć papryczkami, serem, listkami bazylii, zostawiając brzeg szerokości 2 cm. Ciasno zwinąć 2 rolady i związać nicią kuchenną.
Mięso obtoczyć w soli morskiej i grubo zmielonym pieprzu oraz w pozostałym koperku. Resztę oliwy rozgrzać w dużej patelni i obsmażyć obie rolady. Przełożyć na blachę i piec 20–25 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu ostudzić i pokroić na plastry.
Komentarze