Rolada szpinakowo - łososiowa

Efektowna rolada dla wielbicieli zarówno łososia jak i szpinaku

roladaPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 172 głosów)

Składniki:

  • -1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżeczka masła
  • - 4 jajka
  • - dwa serki Almette śmietankowe lub czosnkowe
  • - łosoś w plastrach 400g ( ja dałam mniej ok 200 g)
  • - przyprawy : sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Na patelni na maśle rozmrażamy szpinak, dodajemy posiekany czosnek, dusimy i przyprawiamy.Studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę szpinakową i pieczemy w ok 200 st. przez ok 15 minut. Upieczony i przestygnięty placek smarujemy serkiem i układamy na to plastry łososia. Zawijamy jak roladę, owijając folią do żywności. Schładzamy w lodówce kilka godzin, potem kroimy na plastry i podajemy. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy