Rolada szpinakowo – łososiowa..

Danie smaczne ,nadajace się na rózne uroczystości..

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 182 głosów)

Składniki:

  • składniki:
  • • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (około 0.5 kg)
  • • 3 jajka – oddzielam białka i żółtka
  • • 0.3 kg serka kremowego lub śmietankowego
  • • 0.2 kg łososia wędzonego
  • • ok. pół szklanki mąki
  • • 3- ząbki czosnku
  • • sól, pieprz, cytryna, oliwa(olej)
  • • 3 czubate łyżeczki chrzanu tartego ze słoika

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Szpinak po rozmrożeniu i odciśnięciu nadmiaru wody podsmażyć na odrobinie oleju, do której dodajemy zmiażdżony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodajemy do szpinaku 3 żółtka i mieszamy dodając ok 0,5 szklanki mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i lekko mieszam z masą szpinakową. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłem blachy z piekarnika aby ciasto miało grubość ok. 1 cm ). Pieczemy ok. 15-18 min w temperaturze ok. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto szpinakowe smarujemy serkiem zmieszanym z 3 łyżeczkami chrzanu a na wierzch wykładamy kawałki wędzonego łososia, którego skrapiamy sokiem z cytryny i świeżym zmielonym pieprzem Całość rolujemy, zawijam w papier do pieczenia lub folię i wkładam na kilka godzin do lodówki. Najlepiej roladę wykonać dzień wcześniej. Następnie pociąć ostrym nożem na skośne plastry i podawać z cytryną do skrapiania porcji.. Rolada jest smaczna i nadaje się na rożne uroczystości.. Pięknie prezentuje się na półmisku.. Polecam..
  • SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy