Rolada szpinakowa

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 12 minut Oczekiwanie: 12 godzin Porcja: 230 kcal

dodany przez: mojegotowanie

Szynki Przekąski rolady wytrawne

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
230 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 168 głosów)


Składniki:

  • 1/2 opakowania mrożonki szpinak rozdrobniony
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 4 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 dag twarożku
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 szalotki
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej lub wędzonki krotoszyńskiej
  • 10 dag suszonych pomidorów w oliwie
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Mrożonkę szpinak rozdrobniony rozmrozić, odcisnąć. Na patelni stopić masło, dodać roztarty ząbek czosnku i chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać szpinak, smażyć kilka minut, aż odparuje. Dodać żółtka, gałkę muszkatołową, przyprawić solą i pieprzem.
  • Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą szpinakową. Rozsmarować ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 min w temperaturze 190°C. Po upieczeniu przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wystygnięcia.
  • Szalotki posiekać, zmiksować z serem i jogurtem. Pomidory osączyć z oliwy. Na cieście szpinakowym ułożyć plastry wędliny (zostawić wolne 2 cm od brzegu ciasta), na szynce rozsmarować masę serową, połowę powierzchni sera przykryć suszonymi pomidorami.
  • Ciasto zrolować zaczynając od końca, na którym ułożone są pomidory. Zawinąć roladę w folię i w wilgotną ściereczkę, włożyć do lodówki na 12 godzin. Podawać pokrojoną w plastry.

Kalorie: 230

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy