Rolada rybna :

Delikatne danie obiadowe ( z sosem ) .

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 8 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • • 1 kg filetów rybnych bez skóry ( Panga , Dorsz , lub ryby słodkowodne )
  • • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • • bułka namoczona w mleku i odciśnięta
  • • 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • • 2 jajka
  • • 1 cebula lub 1 mini kostka cebulowa Knorra
  • • liść laurowy,
  • • 2 ziarenka pieprzu,
  • • 2 ziela angielskie
  • • 2 kostki bulionu rybnego Knorra + 2 litry wody ( lub wywar z ryb i warzyw )
  • • 1 łyżka masła + masło do wysmarowania ściereczki
  • • sól
  • • pieprz mielony
  • • ¼ gałki muszkatołowej- zmielonej
  • • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na maśle. Filety rybne i odciśniętą bułkę zmielić . Dodać jajka i kaszę mannę . Doprawić solą , pieprzem, gałką muszkatołowa, sokiem z cytryny do smaku . Wyrobić. Lnianą ściereczkę posmarować masłem .Wyłożyć masę rybną .Uformować wałek . szczelnie zawinąć w ściereczkę . Zawiązać końce nitką. W szerokim garnku zagotować wodę z kostkami bulionowymi , zielem angielskim , liściem laurowym i pieprzem . Do wrzącego włożyć roladę i gotować 1 godzinę na małym gazie .Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia. Odwinąć i pokroić w plastry.
  2. Jeśli mamy ochotę można roladę podawać na danie kolacyjne lub przekąskę -przepis jest tu :
  3. http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ryby/rolada_rybna_z_majonezem
  4. Jeśli ma być daniem obiadowym podgrzewać w sosie ,Można też zrobić w galarecie ., zalewie octowej , z majonezem .
ryby obiad przekąska wegetariańska rolada
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze