Rolada czekoladowa z kremem budyniowym

wyjątkowo prosta.

Dodany przez:

Rolada czekoladowa z kremem budyniowym

Rolady

Czas przygotowania:
Kalorie:
20 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki:
  • biszkopt na roladę:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem:
  • 1 budyń czekoladowy
  • 45 g margaryny a najlepiej masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • +polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę.Następnie do ubitej piany dodaję pozostałe składniki ciasta biszkoptowego i mieszam drewnianą łyżką.Wlewam do formy (ok 40 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (koniecznie !). I wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika na 20 minut.Wyjmuję biszkopt z piekarnika, łapię za papier i przekładam na ściereczkę. Odrywam papier i jeszcze gorący roluję w ściereczkę. Odstawiam aby się ostudził.W międzyczasie robię budyń wg instrukcji na opakowaniu, po czym dodaję margarynę a jeszcze lepiej masło, cukier puder i mieszam.Rozwijam delikatnie roladę (może być jeszcze lekko ciepła) i smaruję ją kremem budyniowym (ostudzonym, nie zimnym, nie gorącym, takim letnim).Zwijam i układam tak by widoczne łączenie było pod spodem. Polewę gotuje w wodzie polewam na wierzch. Czekam aż wystygnie,wkładam do lodówki zrobione ciasto na 2 godz.Gotowe do zjedzenia. Smacznegoo:)
deser biszkopt budyń
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze