Rolada czekoladowa

Ocena:

4.49 (194)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Rolada czekoladowa, czyli delikatny czekoladowy mus owinięty dwukolorowym biszkoptem. Rolada czekoladowa smakuje nie tylko na świątecznym stole!

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • cukier  100 g

  • sól  3 g

  • mąka  75 g

  • kakao  15 g

  • cukier puder  5 g

  • gorzka czekolada  250 g

  • żółtko  2 szt.

  • cukier waniliowy  1 szt.

  • aromat do ciasta  5 kropli

  • żelatyna  5 g

  • śmietana kremówka  400 ml

Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru, białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy resztę cukru. Delikatnie łączymy z masą żółtkową, dodajemy przesianą mąkę, mieszamy.

  • Krok 2:

    Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i olej. Oba ciasta  rozsmarowujemy na blasze (20x30 cm) wyłożonej papierem do wypieków. Najpierw rozsmarowujemy ciemne ciasto, a potem jasne, rozciągając wzór za pomocą widelca (tak powstanie mozaika). Pieczemy ok. 8 min w temp. 220ºC. Ciasto wyjmujemy na posypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdejmujemy pergamin. Biszkopt zwijamy razem ze ściereczką odkładamy do wystudzenia.

  • Krok 3:

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 2 żółtka, cukier waniliowy i aromat pomarańczowy ubijamy także w kąpieli wodnej. Dodajemy żelatynę i czekoladę, mieszamy, studzimy.

  • Krok 4:

    Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z kremem, wstawiamy na 30 min do lodówki. Biszkopt rozwijamy, krem rozprowadzamy pośrodku, składamy boki biszkoptu, wkładamy na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem dekorujemy .

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: czekoladowa rolada z bananami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne