Rolada biszkoptowa z truskawkami

Deser idealny na ciepłe dni

Dodany przez:

Rolada biszkoptowa z truskawkami

Rolady

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 g margaryny
  • 5 jajek
  • 170 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 80 g cukru pudru
  • 250 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Owoce:
  • 100 g borówki amerykańskiej
  • 150 g truskawek

Przygotowanie

  1. 1. Margarynę rozpuść
  2. 2. Jajka ubij z cukrem
  3. 3. Ubijając dodaj mąkę i proszek do pieczenia
  4. 4. Wlej przestudzoną margarynę i wymieszaj łyżką
  5. 5. Ciasto wylej na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łyżką
  6. 6. Piecz 15 minut w 170 st. Celsjusza
  7. 7. Ciasto przełóż do góry dnem na wilgotną ściereczkę
  8. 8. Odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zwiń w roladę
  9. 9. Odstaw
  10. 10. Schłodzoną smietanę ubij z połową cukru pudru
  11. 11. Żelatynę namocz w 1/5 szklanki zimnej wody
  12. 12. Gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła
  13. 13. Wymieszaj najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie z ubitą smietaną
  14. 14. Pozostałe owoce umyj
  15. 15. Truskawki pokrój na cwiartki
  16. 16. Ciasto na roladę zwiń, usuń papierposmaruj kremem i posyp pozostałymi owocami
  17. 17. Zwiń w roladę i odstaw do lodówki
  18. 18. Przed podaniem posyp cukrem pudrem

Wskazówki

Zobacz też: czekoladowa rolada z bananami

deser biszkopt rolada truskawka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze