Rolada biszkoptowa z truskawkami

Deser idealny na ciepłe dni

roladabiszkoptDeseryroladki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.56 z 179 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 g margaryny
  • 5 jajek
  • 170 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 80 g cukru pudru
  • 250 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Owoce:
  • 100 g borówki amerykańskiej
  • 150 g truskawek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Margarynę rozpuść
  • 2. Jajka ubij z cukrem
  • 3. Ubijając dodaj mąkę i proszek do pieczenia
  • 4. Wlej przestudzoną margarynę i wymieszaj łyżką
  • 5. Ciasto wylej na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łyżką
  • 6. Piecz 15 minut w 170 st. Celsjusza
  • 7. Ciasto przełóż do góry dnem na wilgotną ściereczkę
  • 8. Odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zwiń w roladę
  • 9. Odstaw
  • 10. Schłodzoną smietanę ubij z połową cukru pudru
  • 11. Żelatynę namocz w 1/5 szklanki zimnej wody
  • 12. Gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła
  • 13. Wymieszaj najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie z ubitą smietaną
  • 14. Pozostałe owoce umyj
  • 15. Truskawki pokrój na cwiartki
  • 16. Ciasto na roladę zwiń, usuń papierposmaruj kremem i posyp pozostałymi owocami
  • 17. Zwiń w roladę i odstaw do lodówki
  • 18. Przed podaniem posyp cukrem pudrem

Porady

Zobacz też: czekoladowa rolada z bananami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy