jabłeczki z galaretką na biszkopcie

Ocena:

4.34 (220)

  • 2 godz. 0 min.
sprawdzone ciasto i napewno kazdemu bedzie smakowało

Składniki:

  • jajka 5 szt
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 2 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • masa
  • jabłka 2 kg
  • galaretka pomarańczowa 2 szt
  • ponadto:
  • śmietana 0,5 litra
  • 2 smietan-fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół tabliczki czekolady

Jabłeczki z galaretką na biszkopcie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Zmiksować żółtka z cukrem, dodać do białek, chwile miksować. Obie mąki wymieszać z proszek do pieczenia, dodac do masy jajecznej,  wszystko delikatnie wymieszać, wylać na blachę i upiec biszkopt.
  • Jabłka obrać, zetrzeć, obsmażyć, dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać. Letnią masę wyłożyć na zimny biszkopt, włożyć do lodówki.
  • Ubić śmietanę, wyłożyć na ciasto, posypać startą czekoladą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne