Rogaliki drożdżowe na kwaśnej śmietanie

Ocena:

4.33 (207)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
pyszne rogale, polecam gorąco

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag drożdży
  • 250 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • 150 g miękkiego masła lub margaryny
  • marmolada lub dżem do nadzienia

Rogaliki drożdżowe na kwaśnej śmietanie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdze rozpuścić w śmietanie. Cukier utrzeć z masłem oraz 3 całymi jajami i 2 żółtkami (pozostałe białka odstawić - przydadzą się później). Do mąki dodać rozczyn i masę maślaną. Zagnieść ciasto jak na makaron. Zagniecione ciasto podzielić na 5-6 częsci. Następnie każdą część rozwałkować na cienki placek. Placek podzielić na 8 trókątów (jak tort). Na każdy trójkąt położyć porcję marmolady (przy krótszej krawędzi) a następnie zawinąć formując rogalik. Uformowane rogaliki umoczyć w białku i cukrze, a następnie układać na natłuszczonej blasze. Piec w 180-200°C na złoty kolor około 20-25 min.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne