rogaliki_z_owocami

ROGALIKI Z OWOCAMI.

Ocena:

4.56 (170)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Domowe rogaliki są pyszne i łatwe.Znikają jeszcze ciepłe z talerza.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/4 kostki drożdży ( 3 dag )
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 szkl mleka
  • owoce-świeże lub ze słoika
  • LUKIER:
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • sok z cytryny lub olejek cytrynowy

Rogaliki z owocami. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • CIASTO: Mleko pogrzać. W 1/3 szkl mleka z dodatkiem łyżeczki cukru rozpuścić drożdże, poczekać aż drożdże zaczną rosnąć (świeże rosną bardzo szybko). Do mąki dodać wszystkie składniki i wyrośnięte drożdże.Zarobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( ilość powinna się powiększyć podwójnie). Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm,na okrąg podsypując stolnicę lekko mąką.Ciasto pokroić na 8 lub 12 trójkątów, przecinając okrąg na pół,następnie te połówki też na pół, na końcu ćwiartki na 2 lub 3 trójkąty ( patrz zdj 1). W szerokiej części na środku nałożyć owoce (mogą być np.truskawki,jagody- jeśli ze słoika to wcześniej dobrze odsączyć ) .Następnie zwijać ciasto w wąską stronę ( patrz zdj 2), a zwinięte wygiąć w kształt rogala.Wierzch rogalików posmarować roztrzepanym jajkiem- wtedy będą złociste. Piec na natłuszczonej blaszce w temp.170 st.C przez 20 minut.
  • LUKIER: : 3 łyżki wody z sokiem z cytryny+ 1 szkl cukru pudru. Mieszać łyżeczką na jednolitą konsystencję. Powstały lukier nałożyć na wystudzone rogaliki.
  • Z 1 PORCJI WYCHODZI OK.50 ROGALIKÓW
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne