Rogaliki ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1.Obrać ziemniaki i ugotować w lekko osolonej wodzie.Przestudzone przecisnąć przez praskę .Ziemniaki połączyć masłem (15 dag) i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Jeśli trzeba,ciasto posolić.
2.Szpinak rozmrozić,odcisnąć.Na rozgrzanym pozostałym maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek,dodać szpinak,przyprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową,chwilę przesmażyć.Szpinak lekko przestudzić,wkruszyć ser.
3.Ciasto ziemniaczane rozwałkować ( niezbyt cienko) i wycinać z niego trójkąty.Na każdy nakładać porcję farszu,posmarować brzegi trójkatów rozmąconym z 2 łyżkami wody żółtkiem,zawijać rogaliki.
4.Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem,posmarować wierzch rogalików żółtkiem i posypać sezamem.Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około 25 minut.Podawać na ciepło lub zimno.
Komentarze