Rogaliki z różą

Pracy tyle co nic, a efekt niezwykły - znikają w mgnieniu oka.
Przepis z kulinarnego dodatku GW.

dodany przez: mała_mi

Desery ciastka rogaliki Przetwory marmolady

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 176 głosów)


Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g drożdży (świeżych)
  • 2 koski margaryny
  • 1 kg mąki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • sól
  • 4 jajka
  • 200 g konfitury z róży (można, wbrew nazwie, zastąpić dowolnym nadzieniem)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Mleko podgrzać z cukrem, rozpuścić w nim drożdże.
  • Margarynę roztopić.
  • W dużej misce wymieszać ciepłe, płynne składniki  z przesianą mąką, cukrem wanilinowym, odrobiną soli. Wbić do masy jajka, zagnieść ciasto.
  • Podzielić na dwie lub trzy kulki, włożyć do lodówki na godzinę (najlepiej w woreczku lub folii spożywczej).
  • Po tym czasie rozłożyć ciasto na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować i wyciąć ostrym nożem niewielkie trójkąty, na które nakładać po łyżeczce konfitury. Zawijać formując półokrągłe rogaliki.
  • Ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze, wstawić do piekarnika, nie czekając aż ciasto wyrośnie.
  • Piec ok. 20-25 minut (do zarumienienia) w temp.180 stopni.
  • Zawsze robiłam te rogale z połowy porcji, a mimo to wychodziło ich całkiem sporo.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy